2021-05-25 10:10:38• hírek • Bede Emőke

Sokan élnek a tüdőszűrő karaván nyújtotta lehetőséggel

Népszerű a Screening TB tüdőszűrő karaván a Szatmár megyeiek körében, ugyanis az akció első három hetében több száz szopori, szokondi és szatmárhegyi lakos vette igénybe a szolgáltatást – derül ki a megyei tanács közösségi oldalán megjelent bejegyzésből. Május 25. és 28. között, reggel 9 órai kezdettel Pusztadaróc község lakosai kereshetik fel a mobil orvosi egységet, jövő héten pedig a karaván Lázáriba költözik.

Amint arról korábban beszámoltunk, a rendelővé alakított teherautóban a jól képzett személyzet mellett egy röntgenkészülék és molekuláris diagnosztika elvégzésére alkalmas berendezés is várja a lakosságot, mi több, a tuberkulózis és egyéb tüdőbetegségek felfedezését egy mesterséges intelligenciával dolgozó program is segíti. A karaván június 30-ig járja majd a megyét, annak is elsősorban azokat a zónáit, ahol a legtöbb TBC-s beteget tartják számon. Céljuk segíteni a lakosságot abban, hogy lakhelyükhöz közel, könnyen és ingyenesen vehessenek részt a tüdőszűrésen.


Nagyszabású projekt részeként érkezik Szatmár megyébe a karaván


Az elsősorban a TBC-re összpontosító karaván az elmúlt 30 év legnagyobb, uniós finanszírozással megvalósuló tüdőszűrési projektjének része, melynek lebonyolításáért a fővárosi Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet a felelős, Szatmár pedig immár a 11. megye a sorban, ahová begördül a mobil szakrendelő.


A tuberkulózis egy roppant súlyos betegség, az orvosi tapasztalat pedig azt mutatja, hogy minden aktív, felfedezett esetre további tíz, feltáratlanul maradt betegség jut. A karaván célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű közösségek tagjait az e kulcsfontosságú szűrésen való részvételben, hiszen a kór kezelésében kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek.



"Szatmár megye sajnos a TBC által leginkább érintett megyék között szerepel, 2019-ben 100 ezer főre 55,1 eset jutott, s noha a 2020-as évben csökkenni látszott az újonnan felfedezett fertőzések száma, a valóságban ilyen jellegű javulásról vélhetően szó sincs. Az esetszámok jó irányba való elmozdulása egyszerűen annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány miatt nagyon sokan egyszerűen nem jutottak el szakorvoshoz, így diagnosztizálva sem lettek" - hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára a szervezők.


A karaván pontos programjáért kövesse az ide kattintva elérhető Facebook-oldalt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: